Ylläksen Onkalot

√Ąk√§spirtti tausta

√Ąk√§spirtin historia

Ryhmä hiihtäjänuorukaisia matkusti 60-luvun puolivälissä nauttimaan Ylläksen lähes koskemattomista hiihtolakeuksista. He saivat ylöspidon Rantalan omakotitalosta ja majoittuivat talon yläkertaan. Rinteiden juurelle piti mennä hiihtäen, oikeat laskettelusukset perässä hinaten, perille kun oli tultu bussilla ja omaa autoa ei ollut käytettävissä. Ski Bussi kulki tuolloin aika huonosti Ylläksellä... Ei tainnut silloin olla liiemmin teitäkään kylän ulkopuolella liikkumiseen saati tunturiin. Hiihtohissi oli sentään saatu käyttöön jo lähes 10 vuotta aiemmin (1957) Varkaankuruun, bensiinikäyttöisella moottorilla varustettuna. Rautatie Kolariin rakennettiin 1967 mutta ensimmäinen henkilöjuna Kolariin tuli vasta vuonna 1985.

N√§in vaatimattomissa oloissa hiihtolomaa viett√§en nuorukaiset miettiv√§t kesken√§√§n, josko voisivat jonkinlaisen k√§mp√§n yhdess√§ talkoovoimin rakentaa. Jo seuraavana vuonna, 17.6.1966 saatiin tonttikaupat aikaan Aatos ja Irma Kaulasen kanssa, silloin n. 2000 m2 tontti sijaitsi paikassa, josta oli n. 1 1/2 kilometrin matka √Ąk√§slompolon kyl√§lle. Naapureitakaan ei aivan vieress√§ silloin juurikaan ollut, joten er√§k√§mp√§lle paikka oli sopiva. √Ąk√§skerho perustettiin n√§ihin aikoihin edist√§m√§√§n hiihto- ja vaellusmatkatoimintaa Yll√§ksell√§ ja muuallakin. Peruspilarit valettiin 10-18.9.1966 samaan aikaan Lapin ruskasta nauttien.

Hirsikehikko tilattiin Hakalan Toivolta Saarenputaalta 27.3.1967 ja pystytys paikalle alkoi 30.6.1967. S√§hk√∂t tulivat kyl√§lle jo seuraavana kes√§n√§ ja ne tietysti kytkettiin my√∂s valmistuneeseen k√§mpp√§√§n, joka √Ąk√§spirtiksi nimettiin tontin mukaan. Mahtava p√∂yt√§ ja siihen kuuluvat kaksi penkki√§ tilattiin Riihim√§en keskusvankilasta syksyll√§ -68 ja paikalle kalusto saapui kev√§ttalvella -69 (tuo oli muuten √Ąk√§spirtin aikanaan uuden tulevan omistajan syntym√§vuosi). Pirtti olisi ollutkin melko aution oloinen ilman kunnollista pirttikalustoa ja k√§ytett√§vyytt√§kin tuo tietysti lis√§si huomattavasti. P√∂yt√§parka tosin joutui hieman ulkosalla kev√§thangilla odottelemaan ennen kuin se sis√§lle saatiin siirretty√§.

Tonttia √Ąk√§spirtti sai ymp√§rilleen yli toisen mokoman vuonna 1982. Liek√∂ silloin liitetty tuo suvantolampi my√∂s mukaan... Kunnallistekniikkaan viem√§reineen liityttiin vuonna 2003, jota ennen k√§ytt√∂vesi saatiin viel√§ nyky√§√§nkin toimivasta kaivosta.

Suomen lippu Iso-Britannian lippu