Ylläksen Onkalot

äkäspirtti tausta

Äkäspirtin historia

Ryhmä hiihtäjänuorukaisia matkusti 60-luvun puolivälissä nauttimaan Ylläksen lähes koskemattomista hiihtolakeuksista. He saivat ylöspidon Rantalan omakotitalosta ja majoittuivat talon yläkertaan. Rinteiden juurelle piti mennä hiihtäen, oikeat laskettelusukset perässä hinaten, perille kun oli tultu bussilla ja omaa autoa ei ollut käytettävissä. Ski Bussi kulki tuolloin aika huonosti Ylläksellä... Ei tainnut silloin olla liiemmin teitäkään kylän ulkopuolella liikkumiseen saati tunturiin. Hiihtohissi oli sentään saatu käyttöön jo lähes 10 vuotta aiemmin (1957) Varkaankuruun, bensiinikäyttöisella moottorilla varustettuna. Rautatie Kolariin rakennettiin 1967 mutta ensimmäinen henkilöjuna Kolariin tuli vasta vuonna 1985.

Näin vaatimattomissa oloissa hiihtolomaa viettäen nuorukaiset miettivät keskenään, josko voisivat jonkinlaisen kämpän yhdessä talkoovoimin rakentaa. Jo seuraavana vuonna, 17.6.1966 saatiin tonttikaupat aikaan Aatos ja Irma Kaulasen kanssa, silloin n. 2000 m2 tontti sijaitsi paikassa, josta oli n. 1 1/2 kilometrin matka äkäslompolon kylälle. Naapureitakaan ei aivan vieressä silloin juurikaan ollut, joten eräkämpälle paikka oli sopiva. äkäskerho perustettiin näihin aikoihin edistämään hiihto- ja vaellusmatkatoimintaa Ylläksellä ja muuallakin. Peruspilarit valettiin 10-18.9.1966 samaan aikaan Lapin ruskasta nauttien.

Hirsikehikko tilattiin Hakalan Toivolta Saarenputaalta 27.3.1967 ja pystytys paikalle alkoi 30.6.1967. Sähköt tulivat kylälle jo seuraavana kesänä ja ne tietysti kytkettiin myös valmistuneeseen kämppään, joka äkäspirtiksi nimettiin tontin mukaan. Mahtava pöytä ja siihen kuuluvat kaksi penkkiä tilattiin Riihimäen keskusvankilasta syksyllä -68 ja paikalle kalusto saapui kevättalvella -69 (tuo oli muuten äkäspirtin aikanaan uuden tulevan omistajan syntymävuosi). Pirtti olisi ollutkin melko aution oloinen ilman kunnollista pirttikalustoa ja käytettävyyttäkin tuo tietysti lisäsi huomattavasti. Pöytäparka tosin joutui hieman ulkosalla keväthangilla odottelemaan ennen kuin se sisälle saatiin siirrettyä.

Tonttia Äkäspirtti sai ympärilleen yli toisen mokoman vuonna 1982. Liekö silloin liitetty tuo suvantolampi myös mukaan... Kunnallistekniikkaan viemäreineen liityttiin vuonna 2003, jota ennen käyttövesi saatiin vielä nykyäänkin toimivasta kaivosta.

Suomen lippu Iso-Britannian lippu